HVORFOR VELGE

SELE VS HALSBÅND

Hundens nakke er like delikat som menneskets. Ved bruk av sele fordeles trykket på en mer skånsom måte enn ved bruk av halsbånd, og det rettes mot mindre vitale områder.

 

Dette innlegget baserer seg på grundig forskning, studier og personlige erfaringer.

Jeg formidler ikke meninger, men presenterer kunnskap basert på faglig innsikt. Hver handling jeg utfører er rettet mot hundens velferd. Dette innlegget er ikke ment som kritikk, men som en informasjonskilde og et bidrag til økt kunnskap.

 

I vårt kunnskapssamfunn oppfordres refleksjon og kontinuerlig læring. Vekst og utvikling oppnås gjennom viljen til forbedring. Med dette innlegget håper jeg å oppmuntre flere til å velge og anbefale bruk av sele. Selv om noen foretrekker halsbånd for å oppnå bedre kontroll, kan tilsvarende kontroll oppnås med en riktig tilpasset sele. Suksessen avhenger av riktig trening og tilvenning.

 

Selv sporadisk bruk av rykk i halsbåndet kan forårsake smerte eller ubehag hos hunden, noe som potensielt kan føre til atferdsproblemer og kronisk ubehag. Forskere har undersøkt åtte ulike halsbånd, og ingen av dem leverte tilstrekkelig lavt trykk for å eliminere risikoen for skader.

Risiko ved bruk av halsbånd:

Muskel- og skjelettskader: Å trekke hardt i halsbåndet eller dra hunden kan forårsake skader på nakkevirvlene. Dette resulterer i traumer og muskelkramper, som låser nakkevirvlene og skaper press på nervene. Dette presset kan føre til redusert blodsirkulasjon, og slike skader er ikke synlige på røntgenbilder. Andre potensielle plager inkluderer hodepine, muskelstivhet, begrenset bevegelse, vanskeligheter med hopping, spising og drikking. Aggressiv atferd kan også manifestere seg hos hunden.

Økt trykk i øyet: Bruk av halsbånd kan potensielt føre til økt trykk i øyet, med alvorlig risiko for blindhet. Dette er spesielt bekymringsfullt for hunder som nylig har gjennomgått øyeoperasjoner eller som allerede har synsproblemer.

Redusert blodstrøm i hjernen: Bruk av halsbånd kan føre til at blodårer klemmes sammen, noe som resulterer i blodopphopning og oksygenmangel. Dette kan utløse hodepine og øke stressnivået, manifesterende som dårlig humør eller aggressivitet. Når en annen nerve, som påvirker svelget, spiserøret, hjertet, lungene, magen, tarmene, leveren, galleblæren og bukspyttkjertelen, blir klemmet, kan det føre til irritasjon i svelget, hoste, fordøyelsesproblemer, endringer i hjertefrekvensen, hodepine og økt generelt stressnivå.

Skader i strupehodet, spiserøret, luftrøret og skjoldbruskkjertelen: Bruk av halsbånd kan forårsake skader på disse vitale områdene. Skjoldbruskkjertelen regulerer stoffskiftet, og ubalanse i denne kan føre til symptomer som overaktivitet, utmattelse, stress, overvekt og atferdsendringer. Ytre press mot skjoldbruskkjertelen kan resultere i fysiske skader, som over tid kan føre til hypotyreose, tilsvarende hvordan et bilbelte kan påvirke menneskehalsen under en kollisjon.

Skader på halsen

Bilde fra Tembographics

Halsen er fri

Bilde fra Tembographics

Derfor er halsbånd problematisk

91 % av hunder med nakkeproblemer har ofte opplevd hardt dratt eller rykk i båndet! Hunder som har trukket hardt eller har blitt utsatt for rykk i båndet, viser i stor grad cervikale skader. Det er derfor viktig å advare mot kraftige rykk i båndet. Å feste urolige hunder som kan kaste seg fremover til de plutselig stopper i båndet, spesielt ved bruk av løpestreng, bør unngås. Dette kan føre til konsentrert stoppkraft rundt halsen, potensielt forårsake whiplash-lignende skader. Det er også viktig å advare mot kontinuerlig drag i båndet. Hundene må lære fra ung alder å gå i bånd uten å trekke, på samme måte som hundeeiere må lære seg å unngå å trekke og rykke i båndet. 

 

Viktigst av alt er at selen passer godt på hunden, og det anbefales å prøve den først, da hunder varierer i størrelse og form. Det finnes også seler, som for eksempel Ruffwear Web Master, som hunder ikke kan komme seg ut av. Personlig foretrekker jeg Non-Stop sine Y-seler.

 

En sele som gnager eller begrenser fri bevegelse, kan være ubehagelig for hunden og føre til muskel- og skjelettplager. En riktig tilpasset sele, derimot, gir komfort og unngår skader. En korrekt tilpasset sele bør muliggjøre fri bevegelse i alle muskler og ledd hos hunden. Det anbefales å unngå seler som går tvers over brystet og skuldrene. En godt tilpasset sele skal heller ikke forårsake gnaging bak albuene.

 

Det vil alltid være de som mener at halsbånd er det beste og gir bedre kontroll. I slike tilfeller vil jeg anbefale å reflektere ved å stille spørsmål inspirert av Emma fra Hunomhund:

  • Gir det faktisk bedre kontroll?
  • Hvorfor tror man det gir bedre kontroll?
  • Er det i tråd med etiske prinsipper?
  • Ville du selv ønske å gå med et halsbånd? (selv om det er forskjellig, er prinsippet det samme…)

 

Kilder

https://hunomhund.no/2020/05/forskning-halsband-skade/ 

https://www.hunden.no/nyheter/vis/5113/Halsband-gir-vond-nakke/ 

http://www.turid-rugaas.no/uploads/1/9/2/8/19280515/brosjyre_selebruk_-_norsk_-_huldra.pdf 

https://www.monas-hundekonsultasjon.no/2020/01/10/halsband-eller-sele/ 

http://www.feelgoodhundemassasje.no/problemer-med-atferden/ 

https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1136/vr.105681 

Skroll til toppen